Kažimír: U. S. Steel musí o zníženie poplatkov požiadať sama

09.01.2013 Košice

Bratislava 9. januára (TASR) - U. S. Steel musí o ústupok v oblasti poplatkov za elektrinu zo strany štátu najprv požiadať.

Až potom môže podľa šéfa rezortu financií Petra Kažimíra začať vláda konať. Minister však po dnešnom rokovaní vlády SR pripomenul, že práve poplatky súvisiace s vlastnou výrobou elektriny spoločnosťou U. S. Steel už boli v minulosti predmetom medzinárodnej arbitráže medzi Slovenskom a touto americkou firmou.

Možné zvýhodnenie podmienok pre veľkoodberateľov elektrickej energie na Slovensku, medzi ktorých patrí aj košická U. S. Steel, musí byť podľa Kažimíra predovšetkým v súlade s legislatívou Európskej únie (EÚ). "Sú tu pravidlá štátnej pomoci, sú tu otázky environmentálnych podmienok, a to všetko musíme brať do úvahy," upozornil minister.

Zároveň však dodal, že takýto krok bude mať dopad aj na štátny rozpočet a plánovaný deficit verejných financií. "Samozrejme, to je otázka toho, čo uprednostňujeme. Samozrejme, v tomto momente uprednostňujeme určite zachovanie zamestnanosti," konštatoval Kažimír.

O možnom zvýhodnení U. S. Steel v oblasti prepojovacích poplatkov sa začalo hovoriť v súvislosti s možným predajom jej oceliarne na východe Slovenska. Spoločnosť vo fabrike zamestnáva 11.000 ľudí a existujú obavy, že po predaji podniku môže dôjsť ku hromadnému prepúšťaniu.

Ako na tlačovej konferencii po dnešnom rokovaní vlády povedal šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský, z jeho strany existuje záujem dohodnúť sa s americkou firmou tak, aby na Slovensku ostala podnikať. Rokovania sú však diskrétne a v súčasnosti nie je vhodné o tejto veci informovať médiá. "Takže ja by som poprosil, aby sme nekonkretizovali ani žiadne čísla, ani žiadne celkom konkrétne riešenia, keďže sme vo fáze jednania," vyhlásil Malatinský.
 

Vyberte región